Vem skapade WordPress?

WordPress är förmodligen det mest populära och framstående publiceringsverktyget på webben idag, med över en fjärdedel av alla webbplatser som använder det. Men vem ligger bakom denna världsomspännande framgångssaga?

Innan vi går djupare in i detta ämne, låt oss först ta en snabb titta på vad WordPress är. WordPress är ett innehållshanteringssystem (CMS) som gör det möjligt för icke-tekniska människor att bygga välgjorda, funktionella webbplatser utan att behöva skriva en rad kod. Det är en av de ledande drivkrafterna bakom webbens demokratisering, vilket gör det möjligt för människor i alla åldrar och bakgrunder att bidra till den digitala konversationen.

Men hur började det hela? Vem är de visionära som gav liv till WordPress och bidrog till formningen av den digitala världen som vi känner den idag?

Kärnans framväxt: b2/cafelog och födelsen av WordPress

Istället för att dyka rakt in i skapandet av WordPress, låt oss först ta en kort stund att gå tillbaka till dess ursprung. WordPress började inte som ett helt nytt projekt. Istället byggde det på fundamentet av en annan öppen källkods-programvara som kallas b2/cafelog.

B2/cafelog, mer känt som bara b2, var ett bloggscript som utvecklades av den franska programmeraren Michel Valdrighi i 2001. Valdrighi hade ambitionen att skapa en enkel men effektiv bloggingplattform, och hans arbete med b2 lade grunden för mycket av det som senare skulle bli WordPress.

Även om b2 var en framstående spelare på webben under sin tid, blev dess framtid oviss när Valdrighi plötsligt upphörde att uppdatera programvaran 2002. Lyckligtvis var b2s öppenkällkodsnatur och anpassningsbara design attraktiv för andra programmerare, inklusive de som skulle gå vidare för att skapa WordPress.

Skaparna av WordPress: Matt Mullenweg och Mike Little

Detta leder oss till två av de mest kritiska människorna i WordPress historia: Matt Mullenweg och Mike Little.

På början av 2003 använde den 19-åriga Mullenweg - då student - b2 för sin personliga blogg. Frustrerad över bristen på uppdateringar till b2, skrev Mullenweg ett blogginlägg där han skissade på en plan för att skapa en ny version av b2 genom att använda dess öppen källkod. Detta inlägg fångade uppmärksamheten av den brittiska webbutvecklaren Little, och de två slog sig samman för att arbeta på projektet.

Little, som var en tidig pionjär inom webbutveckling och en stark förespråkare för öppen källkod, arbetade tillsammans med Mullenweg för att bygga vad som skulle bli den första versionen av WordPress.

WordPress, namnet som föreslogs av Christine Tremoulet, en vän till Mullenweg, släpptes officiellt den 27 maj 2003. Det första släppet inkluderade funktioner som integrerade standarder för webbildning som XHTML och CSS, inbyggda möjligheter att hantera länkar och sökfunktioner, vilket gjorde det till en mycket kapabel plattform för att bygga webbplatser redan från början.

WordPress och dess fortsatta utveckling

Under de första åren efter lanseringen, växte WordPress snabbt. Mullenweg och Little fortsatte att förbättra systemet, tillfogade nya funktioner och fixade buggar. Allt eftersom behovet av att expandera WordPress började växa, bildade Mullenweg företaget Automattic i 2005 vilket har spelat en ledande roll i utvecklingen av WordPress sedan dess.

Automattic utsågs till förvaltare av WordPress-projektet, och har fört det till nya höjder. Med under deras ledning har WordPress gått från att vara en nischbloggplattform till att bli det mest populära CMS i världen.

Även om Mullenweg och Little var de ursprungliga skaparna av WordPress, är projektet ett verkligt exempel på kraften i öppen källkod, med hundratals utvecklare som bidrar till dess kod och tusentals andra som utvecklar teman och plugins som utökar dess funktionalitet.

Sammanfattning

Att titta tillbaka på historien om WordPress är en påminnelse om de möjligheter som kommer från öppen källkod och samarbete. Två personer, Matt Mullenweg och Mike Little, kunde förvandla en övergiven kod från en annan projekts rester till en plattform som idag driver över 35% av webben.

Med sina ödmjuka början och ständiga strävan att förbättra och tillgängliggöra webbutveckling för massorna, tjänar WordPress historia som en inspirerande berättelse för teknologievangelister och startups överallt. Det fortsätter att vara ett lysande exempel på vad samarbete och gemenskapsbygge kan uppnå.

Skribenterna av WordPress kanske aldrig förutsåg den enorma globala påverkan deras samarbete skulle ha. Men det är just denna förmåga att förändra världen genom teknik som gör deras berättelser så viktiga att dela. I slutändan är det inte bara en berättelse om skapandet av ett programvara, det är en berättelse om att skapa möjligheter och bemyndiga människor.